‘Vergeten vis’ straks gewoon weer op ons bord

Schar

Weleens een scharretje gebakken? Het oeroude Noordzeevisje komt terug op ons dagelijks menu als het aan supermarktketens PLUS, DekaMarkt en Landmarkt ligt. De winkels hebben met milieuorganisatie Good Fish Foundation afgesproken om de bijvangst te gaan verkopen.

Schar, wijting en steenbolk zijn op de markt nog wel hier en daar te koop. Vis in de supermarkt ligt er vooral als filet, ingevroren vierkante blokken, of onherkenbaar als vis in een jasje van gebakken beslag.

,,Als een schipper op tong vist, dan is maar 15 procent tong. Het overige is schar, wijting en andere vissen. ‘Vis voor de kat’, zegt men tegenwoordig. Maar dat ís niet zo. Schar is in de vergetelheid geraakt. Zoals bij de vergeten groenten zijn Nederlanders ook vergeten hoe ze vis moeten bereiden en eten,’’ zegt Maud Veraar van de Good Fish Foundation. Veel bijvangst gaat weer overboord, letterlijk meer dood dan levend.

Ontleden

Een paar decennia geleden was schar een geliefd visje voor de lunch. Bij vishandels is schar nog wel te verkrijgen, maar het moet speciaal besteld worden. Bij Schmidt Zeevis is er één regelmatige klant en die eet ze niet eens op: een docent biologie die zijn leerlingen de platvis laat ontleden.

,,Er is maar heel weinig vraag naar schar,’’ zegt Seth den Haan van vishandel Ruud den Haan in Rotterdam. ,,Eigenlijk ontzettend jammer, want het is een heerlijk visje. De smaak is vergelijkbaar met die van tong. De vraag verdween toen minder mensen vrijdag visdag in ere hielden. En vis is op veel borden tegenwoordig sowieso onherkenbaar: vissticks, kibbeling en visburgers.’’ Liefhebbers van platvis nemen liever de grotere tong. Terwijl een kilo schar spotgoedkoop is: 2,50 euro; tong is acht keer duurder.

Het scharretje uit de Noordzee is een onooglijk bruin monstertje dat zich op de zanderige zeebodem voedt met wormen en schelpdieren. Zoals het een platvis betaamt, zitten beide oogjes aan één kant. Eenmaal gebakken is het een lekkernij voor de liefhebber. Die moet er wel wat voor doen om zijn buik rond te krijgen. Veel graatjes en per schar blijft er maar 100 tot 150 gram vis over. Maar de kenner weet er wel raad mee: superkok Jamie Oliver heeft een likkebaardend lekker recept: gebakken schar met boerenkoolpesto. Schar laat zich ook uitstekend roken en drogen.

Vishandelaar Den Haan hoopt dat het de supermarkten lukt om de vergeten vissen aan de man te brengen, dat is goed voor heel de sector. ,,Ze hebben natuurlijk veel marketingkracht om mensen uit te leggen hoe lekker het is en wat je erbij eten kunt.’’ 

Bron: http://www.ad.nl/economie/vergeten-vis-straks-gewoon-weer-op-ons-bord~a9680d40/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web