Paaitijd

Het hele jaar door kunt u vis eten, maar u kunt niet elke vissoort het hele jaar door eten. Veel vissoorten hebben een biologische jaarcyclus. Een deel van het jaar zijn ze van uitstekende kwaliteit maar er is voor veel vissen een periode waarin ze beter met rust kunnen worden gelaten; de paaitijd.

Viskalender

Om de seizoenen van verschillende vissoorten te kunnen respecteren, is een kalender ontwikkeld. Deze kalender geeft aan wanneer een bepaalde vissoort van goede kwaliteit is en zonder problemen gegeten kan worden. Wanneer de vis van mindere kwaliteit is, kan de vis beter met rust gelaten worden en kies dan eens voor een vervangende vissoort, die zijn er voldoende. Zie onderstaande kalender.

Onderstaande tabel is nog niet volledig uitgewerkt.
Legenda:
= Slecht verkrijgbaar
= Goed verkrijgbaar
Bot
Geep
Griet
Haring
Heek
Hondshaai
Horsmakreel
Kabeljauw
Kongeraal
Langoustine
Leng
Makreel
Noordzeegarnaal
Noordzeekrab
Octopus-Inktvis
Paling
Pijlinktvis-Calamar
Pladijs-Schol
Pollak
Poon-Knorhaan
Rog
Roodbaars
Schar
Scharretong
Schelvis
Sint-Jakobsschelp
Steenbolk
Tarbot
Tong-Zeetong
Tongschar
Wijting
Wulk
Zeebaars
Zeebarbeel
Zeeduivel
Zeekat
Zeewolf