Vishandel Ruud den Haan in Rotterdam is de winnaar van de Nationale Haringtest 2017. ‘Hier kun je alleen maar van dromen.’
,Wat zou die ouwe daarvan gezegd hebben? mompelt Robert den Haan, waarna hij in een omhelzing valt met broer Christian en partner Seth van Dienst. Geen juichkreten, geen gespring. Terwijl het traanvocht de oogbollen vult, staan de drie mannen stilzwijgend met de armen om elkaar heen. Vishandel Ruud den Haan winnaar van de Nationale Haringtest 2017, het nieuws moet even indalen. En tussen de oorkondes aan de wand die getuigen van eerdere successen kijkt vader Ruud den Haan, die ouwe, vanaf een portretfoto toe.
,,Hier kun je alleen maar van dromen’’ zegt Christian(35). ,,Natuurlijk fantaseer je stiekem wel eens dat je eerste wordt. We zijn niet voor niets al eerder hoog geëindigd. Maar dat het nu ook echt is gelukt, daar zijn geen woorden voor.’’
Dikke Tien
© Rick Arnold
De keurmeesters Aad Taal en John Oosterhuis aarzelen geen seconden om een 10 te geven aan de Hollandse Nieuwe van de aan de Oudedijk in Rotterdam gevestigde Vishandel Ruud den Haan. ,,Een volle romige en zilte smaak. Schoolvoorbeeld van alles wat de Hollandse Nieuwe tot een echte delicatesse maakt.’’ Uit de morgen verschijnende Nationale Haringtest blijkt dat de top steeds breder wordt. Maar liefst 48 van de 148 bezochte verkooppunten behalen een score van 8 of hoger. Dat er ook nog wel iets te verbeteren valt blijkt daarentegen uit de treurige constatering dat op 31 adressen de keurmeesters uitkomen op het eindcijfer 2,5 of lager.
Vraag een Rotterdammer naar de naam van een viswinkel en de kans is groot dat hij Den Haan noemt. Robert en Christian zijn de vierde generatie Haantjes in de vis. Aan het begin van de vorige eeuw ging overgrootvader Bertus met zijn manden vol haring de Rotterdamse straten af. Huis voor huis ventte hij zijn waren uit. In 1924 volgde een sprong voorwaarts met de in Rotterdam destijds wereldberoemd haringkraam aan het Noordplein. Zoon Rinus neemt de zaak over en ook zijn zoon Ruud treedt in zijn voetsporen. Het is ook Ruud die in 1982 besluit om samen met zijn vrouw Alice een viswinkel aan de Oudedijk te openen. Binnen de kortste keren ontwikkelt de viswinkel zich tot het trefpunt van de chique wijk Kralingen. Het vakmanschap van Ruud en de hartelijkheid en oprechte belangstelling voor haar klanten van Alice zijn de ingrediënten van een cocktail waar iedereen van geniet.
Bloedgabber
© Rick Arnold
In die sfeer groeien ook de tweelingbroers Robert en Christian op. Hun eerste woordje is bij wijze van spreken ‘vis’. Zoals in veel middenstandsgezinnen draait het leven om de winkel. Van jongs af aan leren zij de handen uit de mouwen steken. Zij leren alles over vis en krijgen tegelijkertijd respect voor de klant en gastheerschap met de paplepel ingegoten. In 2000 verandert alles door het plotselinge overlijden van vader Ruud. De dan 18-jarige Robert en Christian geven beiden hun studie op en springen moeder Alice bij. Robert: ,,We hadden net ons rijbewijs, dus het was mogelijk om naar de afslag in Scheveningen te rijden.’’
De praktijk is een harde leerschool. Het is vallen, opstaan en weer struikelen. In 2006 besluiten zij de zaak te verkopen en in loondienst te gaan. Dan blijkt het bloed toch te kruipen waar het niet gaan kan. Een jaar later kopen zij de zaak terug. Met bloedgabber en ‘derde broer’ Seth (36) zijn zij sindsdien niet meer weg te denken. Christian: ,,Wij helpen de mensen zoals wij ook zelf graag geholpen willen worden.’’ Het is een detail, maar zo begroeten zij de klant bij binnenkomst en kijken hem of haar aan. Waar mogelijk spreken zij de klant bij naam aan, weten zij van de vaste klanten wat deze gaan bestellen. Seth: ,,Iedereen komt bij ons over de vloer en iedereen is even welkom. Of je nu wekelijks voor 100 euro vis koopt of alleen een scholletje.’’
Diverse klanten
© Rick Arnold
Dus zie je ze in een paar uur allemaal voorbijkomen. De snelle zakenman in die iets te grote auto, de bejaarde adellijke dame, de vermoeide huisvrouw, de vader met zijn jonge kinderen of die man die speciaal uit België komt voor de wilde zalm. Vaste klant Jannet Visser: ,,Ik neem voor mijn moeder graag een gebakken tongetje mee. Zij vinden het helemaal geen probleem om dat dan voor mij even in een koekenpan in de boter te bakken.’’
De drie mannen, in de wandeling ook wel Kwik, Kwek en Kwak genoemd, vullen elkaar naadloos aan. Een blik, handgebaar of half woord is voldoende. Altijd rustig, bedachtzaam en vriendelijk. Robert: ,,Hier zijn wij het meest. Deze winkel is ons thuis.’’ Goed op elkaar ingespeeld zijn is ook wel een voorwaarde, want één ding heeft Den Haan niet en dat is ruimte. Het aantal vierkante meters voor zowel klant als bediening is beperkt. Christian: ,,Wij zouden dolgraag ruimer in ons jasje zitten, maar het is zoals het is.’’
Scheveningen
Omdat kwaliteit doorslaggevend is, is Robert vier dagen per week om 05.00 uur op de visafslag in Scheveningen te vinden. ,,Je kunt alles door de groothandel laten bezorgen. Dat is nog voordeliger ook. Maar alleen als ik zelf vergelijk kan ik de keuze voor de beste kwaliteit maken.’’
Dat geldt dus ook voor de Hollandse Nieuwe. Bij groothandel Atlantic keuren zij dit jaar talloze partijen. Net zolang tot het ultieme maatje is gevonden. Robert: ,,Wij kopen de emmers bevroren in en ontdooien zelf. Dat geeft de mogelijkheid om op smaak nog een beetje te spelen om op die manier een optimaal product te krijgen. Want haring zit ons toch het meeste in het DNA.’’
Op 22 juli in het AD: de volledige uitslag van de 36ste Nationale Haringtest
Bron:Algemeen Daglad